linker
Loading...

Staračka dalekovidnost ili presbiopija – koji su uzroci i kako se korigira?

Staračka dalekovidnost ili presbiopija vision center ocularia optika opticar

Staračka dalekovidnost ili presbiopija nastaje zbog toga što oko nakon određene dobi izgubi mogućnost fokusiranja na bliske predmete. Česti simptomi su umor očiju ili glavobolja pri radu na blizinu. Presbiopija oka je povezana sa starenjem i u određenoj dobi naočale postaju neizbježne.

Što uzrokuje presbiopiju?

Kako starimo, ljudsko tkivo gubi svoju elastičnost. Kada stari npr. koža, ona gubi svoju elastičnost i dobivamo bore. Slično tome, kada leća u našem oku izgubi dio svoje elastičnosti, smanji se njena mogućnost mijenjanja oblika i fokusiranja predmeta na različitim udaljenostima.

Gubitak elastičnosti je postupan. Dugo prije nego što shvatimo da imamo poteškoće s zaoštravanjem vida, očna leća je već počela gubiti sposobnost širenja i sužavanja.

Najčešći simptomi presbiopije su:

  • zamućen vid
  • glavobolja
  • umorne oči
  • suzne oči
  • iritacija očiju

Kada se presbiopija pojavljuje?

Fleksibilnost očne leće se počinje smanjivati još u mladosti. Dob u kojoj primijetimo staračku dalekovidnost varira, ali obično se to dogodi oko 40. godine života.

Približno se može reći, da potrebna korekcija na blizinu u 45. godini života iznosi od +0.75 do +1.00 dioptrije, u 50. godini života od +1.25 do +1.50 dioptrije, a sa svake iduće 2 godine života se dioptrija povećava za 0.25 do 0.50. Ove vrijednosti su okvirne, i mogu znatno varirati od osobe do osobe.

Staračka dalekovidnost ili presbiopija zahvaća svakoga, i ne postoji nikakva prevencija.

Kako se presbiopija korigira?

Korekcija staračke dalekovidnosti mora biti individualna. Količina akomodacije se kod svake osobe, ali i u svakom oku može razlikovati. Vaš oftalmolog ili optometrist će vam prepisati dioptrije koje su dovoljne za dobar i ugodan vid.

Pri određivanju dioptrije potrebno je posebnu pažnju posvetiti udaljenosti na kojoj obično čitate ili radite, jer u nekim zanimanjima je oštar i jasan vid od najveće važnosti.

Najčešća i najjednostavnija korekcija presbiopije su dioptrijske naočale. Možete odabrati jednojakosne naočale s jednim žarištem, koje pružaju korekciju samo na blizinu. Ali ako ne želite stalno skidati i stavljati naočale, opcija su bifokalne ili multifokalne naočalne leće, koje ispravljaju vid na različitim udaljenostima.

Presbiopija se također može korigirati kontaktnim lećama, metodom monovision (jedno oko se prilagođava za vid na daljinu, a drugo za vid na blizinu), ili multifokalnim kontaktnim lećama. Moguća je i laserska korekcija dioptrije ili ugradnja intraokularnih leća.

Tekst je kopiran sa stranice www.optometrija.net. Originalni tekst u punom formatu se nalazi na OVOM linku.

MidasPixel